torsdag 25 oktober 2012

Mumsiga plommonmuffins- glutenfria dessutom!!

Är det din tur att bjuda på fredagsfika på jobbet? Då kan du byta ut tråkmazarinerna mot dessa mumsiga plommonmuffins! Saftiga, söta med en mild kokossmak och packade med plommon som balanserar med sin syrlig friskhet. Garanterat en fikasuccé! 

Kokosmjölet (Risenta säljer ett för ca 30 kr à 300g påse) innehåller hela 43 g kostfiber per 100 gram och har jättefina bakegenskaper. Ett roligt tillskott i bakningen för inte minst glutenallergiker. Man bör tänka på att kokosmjölet suger upp vätska mycket mer än vetemjöl, så därför ska man använda en mycket mindre mängd. Det här receptet innehåller även mandelmjöl (dvs malda mandlar).




Mumsiga plommonmuffins (glutenfria)
ca 12 st medelstora:
3 ägg
1 1/4 dl socker
3/4 dl mandelmjöl eller skållade, skalade och malda mandlar (jag använde Risentas)
1 1/4 dl kokosmjöl (Risentas)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
75 g flytande eller smält margarin/smör
några hackade plommon

Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser noga och rör snabbt ihop smeten. Tillsätt det flytande/smälta margarinet. Fördela smeten i muffinsformar. Peta ner plommonhack, ca 1 msk i varje. Gräddas i mitten av ugnen 175 grader ca 18-20 minuter. Var noga så att de inte blir för mörka i botten. Ta ut plåten och njut!

onsdag 24 oktober 2012

The Pumpastrudel Experience...

Butternut squash


Gick länge och grunnade på vad för något skoj jag skulle göra med min filodegsrulle i kylskåpet. Sen så slog det mig som så väldigt självklart: en pumpastrudel!! Festmat!!

Den här var rolig och jättelätt (joho!) att göra. Fuska med filodeg, koka ett gott pumpamos (butternut squashmos), ugnsrosta några svampar... and you're home free.   Så gott som i alla fall. Lade till lite ädelost i min strudel. Det blev gott! Man kan även ha i fetaost, vilket skulle bli ett jätteläckert alternativ om man inte är svag för blåmögel.    Helt utan ost blir säkert kanon det med (och veganskt) fast då skulle jag nog lyxa med att stänka några droppar tryffelolja över svampen.

Strudel i tvärsnitt

Strudel från ovan



Pumpastrudel
1 rulle som räcker till 4-6 portioner:
pumpamos:
1 lite lagom stor pumpa eller butternut squash, skalad och skuren i bitar
grönsaksbuljong
1 lagerblad
lite riven muskot
salt och peppar
en nypa socker
några stänk citronjuice

övrig fyllning:
12 champinjoner skurna i kvartar (fjärdedelar)
soja eller tamari
svartpeppar
ca 75 g smulad ädelost eller fetaost

strudel:
4-6 ark filodeg
smält smör eller margarin
pumpafrön

Gör så här: Koka pumpabitarna riktigt mjuka i grönsaksbuljong, ca 10 minuter. Låt rinna av. Mixa slätt med stavmixer eller i matberedare. Smaksätt med muskot, salt, peppar, lite socker och citron. Ställ åt sidan.

Lägg svampen i en oljad ugnssäker form och stänk lite soja eller tamari ovanpå. Baka i 225 grader ugn tills vätskan kokat bort och de fått riktigt mörkbrun fin färg.

Smält ett par msk smör eller margarin. Bred ut två filodegark lite omlott och pensla med det smälta. Lägg två ark ovanpå och upprepa proceduren en gång till. Täck med pumpamoset. Bred ut det jämntjockt.


Strö över champinjoner och smulad ost. Lite extra salt och peppar? Kör du utan ost kan man i det här läget stänka lite tryffelolja- obs! lite!- över champinjonerna. Butternut squash älskar tryffel.



Rulla sedan ihop strudeln. Pensla med smält smör på ovansidan och strö över pumpakärnorna.




Grädda i 200 grader i ca 30 minuter tills strudeln fått vacker färg. Låt strudeln svalna något innan du skär upp den i bitar. Servera till en grön sallad med många olika blad och citronvinägrett! Så gott!


måndag 22 oktober 2012

Rågbaguette, helt rätt!

Fortsätter på rågtemat idag (se förra inlägget om rågmjölsgröt om du undrar) med en plåt rejäla rågbaguetter. (Älskar min baguetteplåt btw...) Köpte en sådan där snabb rågsurdeg som Kronjäst säljer för omkring tjugolappen. Snabbt och lätt och man behöver inte bestämma sig fyra dygn i förväg för att man ska baka surdegsbröd... Det gillas!!





Rågbaguetter
4 st:
1 ask rågsurdeg
25 g vanlig jäst
5 dl kallt vatten
1 msk rapsolja
6 dl grovt rågmjöl
ca 6-7 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
3/4 msk salt

Gör så här:  Enklast är om du följer anvisningarna på botten av surdegsasken, men OBS! att jag hade mer rågmjöl och mindre vetemjöl än grundreceptet där... Arbeta degen väl i ca 10 minuter i maskin eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa minst 2 timmar, jag jäste 3 timmar.

Dela degen i 4 lika stora bitar och baka ut till baguetter. Du kan vrida dem, det gör alltid jag för jag brukar inte lyckas baka ut perfekt jämnt och fint och det märks mindre då, hehe.. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt eller baguetteplåt och låt jäsa under duk ytterligare drygt en timme. I god tid innan sätter du på ugnen på 250 grader.

Skåra baguetterna några gånger med vass kniv sekunderna innan du skjutsar in plåten mitt i ugnen. Sänk genast värmen till 225 grader. Spraya gärna baguetterna med vatten (fyll en blomsterprayflaska till detta ändamål) strax innan och ett par gånger under gräddningstiden, ca 20-25 minuter, tills baguetterna fått fin färg och en underbar doft av nybakat bröd spridit sig i hemmet.




söndag 21 oktober 2012

Jag provar en ny gröt. Del 9

Kliver upp en tidig söndagsmorgon för att sätta en bröddeg när blicken landar på baksidan av mjölpåsen (grovt rågmjöl) och hittar ett grötrecept. Nu har jag ätit rågflinge-gröt säkert tusen gånger i mina dar, eller tja låt oss säga femhundra, så har jag inte tagit i för mycket... Men gröt på vanligt grovt rågmjöl? Nä, det har jag mig veterligen aldrig testat. Och tänk, nu kan jag inte säga det nåt mer, ty i skrivande stund ligger det ett portion rågmjölsgröt i magen! Testa du också! Jag tyckte att det var jättegott, särskilt med lingon till.

Rågmjölsgröt
1 portion:
3/4 dl grovt rågmjöl
3 dl vatten
1 krm salt
valfritt tillägg: russin, grovrivet äpple
servera till: mjölk och lingonsylt

Gör så här: Koka upp vatten och salt. Vispa ner mjölet lite i taget. Låt småkoka på svag värme 8-10 minuter. Rör om då och då. Rör ner russin eller äpple mot slutet av koktiden om du vill.

Frukostläsningstips: Den här intressanta artikeln (klicka på länken!) om hur bra råg håller oss mätta jämfört med vete och om hur fördelaktigt råg är för stabila insulin- och blodsockervärden. Råg är verkligen good news för den som har diabetes och/eller behöver gå ner i vikt!

Superfrukost!!

Råg i ryggen (klicka)

Komplettera med smörgås och frukt


Du följer väl med i min spännande serie? Här nedan finns länkar till del 1-8.

Jag provar en ny gröt. Del 1
Jag provar en ny gröt. Del 2
Jag provar en ny gröt. Del 3
Jag provar en ny gröt. Del 4
Jag provar en ny gröt. Del 5
Jag provar en ny gröt. Del 6
Jag provar en ny gröt. Del 7
Jag provar en ny gröt. Del 8







fredag 19 oktober 2012

Fräsch matvetesallad med majrova och yoghurt


En skön hög på tallriken...

Får du syn på en majrova så lägg genast vantarna på denna goda och vackra variant av kålsläktet och gör t ex den här goda salladen! Majrovan har ett vitt mjällt fruktkött och smakar som en mild rättika/rädisa och kan ätas både rå och tillagad. Och rovor är mycket C-vitaminrika, se där ännu en fördel!
    Den här salladen passar utmärkt bredvid både ditt och datt på lunchtallriken.
Man kan lätt lägga till t ex rivet äpple eller morot, lite hackad lök och experimentera med andra örter. Låt fantasin ta dig dit den vill bara.... 
   Ett annat spännande förslag på en jättegod maträtt med varma majrovor hittar du här och är väl värt att kolla upp :)


Här tillsammans med fiskkakor, tomatklyftor  och späda mangoldblad


Sallad på matvete och majrova
3 större och 4 mindre portioner:
4 små fina majrovor
saft av 1/2 pressad citron
1 dl matvete (3 dl kokt)
2 msk majonnäs
1 dl turkisk yoghurt (matyoghurt)
mycket hackad dill eller persilja eller båda två
salt, peppar to taste
ev 1 tsk socker

Gör så här: Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen och låt det kallna. Grovriv majrovorna (behåll det tunna skalet på) och häll genast över pressad citronsaft. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar och kanske en gnutta socker. Happy Days, som Jamie brukar säga!!


söndag 14 oktober 2012

Ett gott äppel- och valnötsbröd i långpanna


Rågiga rutor med äpple och valnötter

You can really taste the apple!!

Bakade ett gott och lättbakat bröd med äpple och valnötter i igår som jag gärna delar med mig av. Det är ett enkelt rågsiktsbröd som får kalljäsa några timmar i köket (25 g jäst till 5 dl kallt vatten, en halv dl eller så brödsirap, 1,5 msk malda brödkryddor, 1 msk flytande margarin, en tsk salt, rågsikt och en liten andel vetemjöl till utbakningen).
     Efter en timmes jäsning kom jag plötsligt på att jag ville göra brödet lite roligare och skalade två äpplen (Aroma) som jag skar i cm-stora tärningar och rörde ner i degen tillsammans med en stor näve grovt hackade valnötter. (Naturligtvis ska  äpplena och valnötterna få gå med från början nästa gång!) 
     Sedan när degen jäst färdigt (typ 3 timmar totalt) tryckte jag bara ut den på ett bakplåtspapper, ett par, tre cm tjockt, lade i en långpanna, skårade i rutor och lät jäsa ytterligare en halvtimme. Slutligen  penslades brödet lätt med sirapsvatten innan det skjutsades in i ugnen på 225 grader tills det var färdigt. 

Jag föredrar ju att låta bröd jäsa länge, gärna över natten (eller hela dagen om du sätter degen på morgonen innan du går till jobbet/skolan) i kylskåpet, med kallt degspad istället för ljummet. Bröd blir så goda när de får jäsa länge! Men brödet blir gott även om man skulle jäsa det på "vanligt" vis. Det är ju inte alla gånger man planerar så noga i förväg, lusten att baka ett bröd kan ju komma över en helt plötsligt t ex. en regnig höstdag när tv:n gått sönder... 

fredag 12 oktober 2012

Gör en höstig gratäng på rotfrukter och svamp



En samling strimlade rotisar

Har du köpt på dig mer rotfrukter än vad som får plats i kylskåpet? Åh, det hoppas jag! 
Då gör vi rotfruktsgratäng tycker jag. Härlig höstmat att äta som vegetarisk ensamrätt eller som tillbehör till ditt och datt. 
   I min höstiga gratäng finner vi: potatis, morot, gulrot, rotselleri, gul lök, vitlök, oatly i mat (havregrädde), kantarellfond, torkad svamp (Karljohan), lite av blötläggningsvattnet från den torkade svampen (innehåller jättemycket fin smak så kasta inte bort det!), vitlök, timjan, havssalt och svartpeppar. Och jag äter gärna min gratäng med ett par skivor gravad lax till. 
  


En god middag!





tisdag 9 oktober 2012

Ananas upside-down cake

Följer upp mitt privata retrotänk i köket genom att ge mig på en i mina ögon riktig kak-klassiker: Pineapple upside down cake, med klarröda cocktailbär och allt. Men så ljuvligt att äta den till efterrätt ikväll, ljummen med en klick vispad grädde! Eller vispad grädde som du blandar ut med lite kvarg/Kesella så att grädden blir lite syrlig och fräsch mot den saftiga och söta kakan... Jag längtar!

Receptet på ananas upside- down kakan lånade jag från Lill-Ingrids bakblogg! (Klicka på länken för att komma till receptet).

Upside down, boy you turn me...



måndag 8 oktober 2012

Liten retro-zucchinirätt

Färsfylld zucchini känns ganska retro för mig av någon anledning. Kan vara en sådan där "typisk rätt"  jag kunde känna för att laga till middag för en femton år sedan, när jag på allvar började hemmakocka... Det känns verkligen längesedan jag åt något liknande det här sist!! 

Min zucchini idag är fylld med quornfärsröra (quornfärs+ färdigkryddad tomatsås + en skvätt sherryvinäger, en liten sked honung, lite salt och peppar) och toppad med getost och timjan. Tycker man inte om quorn så blir det lika gott med sojafärs! 

Gör så här: Välj en medelstor zucchini för två personer som du halverar och ugnsbakar med lite raps- eller olivolja i 200 grader, ca 30 minuter. Gröp ur kärnorna. Dessa kan du antingen kasta eller blanda ner i färsen som du vill. Salta och peppra lätt i halvorna innan du fyller dem med färsröran. Toppa med smulad getost och låt även några stjälkar timjan gå ner i formen bredvid zucchinin. Fortsätt baka i ugnen tills osten smält och zucchinihalvorna är genomvarma. Servera till en fin sallad  med  t ex  tomatklyftor och ett gott bröd! Yummie

Timjan och chèvre

Tätt, tätt ligger vi

och väntar på att bli uppätna

Ett par tips! Man kan även fylla zucchinin med färsröra som blandats ut med kokt ris, eller kokt bulghur. Då blir det både lite billigare och matigare. Och istället för quorn- eller sojafärs kan man blanda en röra med kokta små linser (bruna eller gröna), det blir också riktigt gott! 

fredag 5 oktober 2012

Favorit i repris- quinoabiff

Idag dyker det upp en gammal favorit i köket: quinoabiffen. (Klicka på länken för att läsa grundreceptet). Av quinoa kan man göra finfina och riktigt lättlagade vegetariska biffar som håller ihop hur bra som helst i stekpannan! Långsamma kolhydrater och hög proteinhalt gör inte saken sämre utan håller dig mätt och belåten länge! Quinoabiffar är också perfekta att ha i frysen för en snabb middag när man kommer hem från jobbet mitt i veckan eller till lunchlådan. Den här gången varierade jag smaksättningen med: smulad fetaost, soltorkad tomat och hackad gräslök.


Saken är biff

Mjölksyrade morötter och avokado är riktigt gott till kan meddelas!


torsdag 4 oktober 2012

Yoghurtpannacottan som blev en lyxig dessertyoghurt

 Krämigt och lyxigt: citron- och vaniljyoghurt toppad med persikobitar


En riktigt god pannacotta (och med betydligt färre kalorier i) kan man faktiskt göra på turkisk yoghurt och grädde! Det här receptet är taget från Matmagasinet nr 8-9 2012, men min yoghurtpannacotta på bilden ovan stelnade inte tillräckligt, utan blev mer som en krämig och underbar dessertyoghurt. Japp, underbar så jag klagar faktiskt inte!

I receptet skulle det vara endast ett gelatinblad och det var kanske en för liten mängd... Gelatin är inte någon vegetarisk produkt utan består av kollagen, vilket är ett animaliskt protein...Vanligast är att detta kollagen utvinns ur svinsvål.  Är du helvegetarian eller tycker att produkten känns ofräsch kan du istället använda agar agar vilket utvinns ur en alg och är helt veganskt. Agar agar säljs både i form av flingor och pulver och doseringarna är olika, så titta noga på instruktionerna på förpackningen! 

Yoghurtpannacotta -alternativt dessertyoghurt- med smak av vanilj och citron
4 port:
1 gelatinblad (eller kanske 1,5-2?) eller dess vegetariska motsvarighet agar agar flingor eller pulver
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
finrivet skal av en liten ekologisk citron
4 msk socker
3 dl turkisk yoghurt eller matyoghurt

Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. (Använder du agar agar kommer du istället att låta det koka upp tillsammans med grädden och låta sjuda ett tag tills agar agarn har löst sig.) Koka upp grädden med den halva och urskrapade vaniljstången samt finrivet citronskal. Ta upp gelatinet och låt det smälta ner i grädden. Tillsätt socker och låt svalna. Vispa till sist ner yoghurten och häll upp i portionsformar. Låt stelna i kylskåp några (typ 3 st) timmar.
Garnera med önskat garnityr, t ex frukt eller bär.

Och du, skulle den inte stelna tillräckligt så bli inte ledsen, desserten är jättegod ändå och om du har bjudning så håll god min och kalla den för delikatessyoghurt istället!