fredag 27 april 2012

Polenta...typ pizza!



Saftig polentabotten och pizzatopping


Jodå, jag rodnar lite när jag postar detta. Ni måste ju tro att jag knappt äter något annat än pizza. (Det gör jag faktiskt!) Men det var så spännande när jag hittade ett recept med polentabotten till en glutenfri pizza. Måste jag ju prova, tänkte jag. 


Nu tycker jag att den här rätten blev jättegod och jag kommer helt klart att göra den igen. Men om man ska kalla den för pizza...? För den glutenintolerante som suktar efter "The Big Pizzaexperience" kanske inte detta blir val nr 1. Men prova för sjutton att göra denna polenta..typ pizza nån gång för det är jättegott på sitt eget vis!


Välj topping efter humör. Här är det quornfärs, tomater, svarta oliver och fetaost

Polenta pizzastyle
1 pizza/ 2 port:
Botten:
100 g polenta
3,5 dl buljong (ganska stark)
1 msk olja
salt
peppar
torkad oregano

Toppingförslag:
sojafärssås eller quornfärssås (ej för rinnig så att bottnen blir blöt)
tomater
svarta oliver
ost/fetaost/vitlöksfärskost

Gör så här: Koka upp buljongen och vispa ner polentan, olja, salt och kryddor. Sjud på svag värme ca 6-7 minuter tills polentan är tjock och jämn. Rör om regelbundet. Häll polentan i en bakplåtpappersklädd pajform och bred ut tunt. Låt svalna något innan du sätter den i kylen för att stelna och kallna i ca 30 minuter.
Jag råkade faktiskt glömma att ha i oljan, men tyckte att resultatet blev jättefint ändå!

Sätt ugnen på 225- 250 grader. Ta ut polentan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper där du strött ut lite polentagryn i botten. Lägg på pizzatoppingen och skjutsa in i ugnen ca 15- 20 minuter tills pizzan fått fin färg. Skär i bitar och servera. Vill du göra pizzan utan ost blir det också gott. Man kan också använda vegansk (färsk)ost.

Originalreceptet som jag utgick ifrån och ändrade om lite i hittar du här.

tisdag 17 april 2012

Aubergine- & potatispizza alias Solanumpizza

Aubergine & Potatis


Aubergine och potatis teamas ofta ihop i maträtter, inte minst i det asiatiska och indiska köken. De är faktiskt släkt också, Solanum melongena och Solanum tuberosum. Provade idag den här varianten, ett litet hopsnickeri mellen två olika pizzarecept- ett med potatis och ett med aubergine. Varför välja bara en när man kan ta båda? 



Potatis & Aubergine & Fetaost


Aubergine- & potatispizza
4 pers:
1 sats pizzadeg för 4 personer (eller använd en rulle kyld pizzadeg från butiken)
4- 5 st (400 g) fast potatis, går även med färskpotatis när den är i säsong
1 medelstor aubergine, ca 250 g
2 msk olja (raps eller oliv)
2-4 pressade vitlöksklyftor (beroende på mod)
flingsalt och svartpeppar
örtkrydda exempelvis rosmarin, timjan eller oregano, färsk eller torkad
smulad fetaost eller getost, kan uteslutas

Gör så här: Ordna pizzadegen efter ett grundrecept. Då degen jäser kan du förbereda fyllningen. Skiva potatis och aubergine tunt, 2-3 mm, gärna i mandolin. Du måste inte skala potatisen, bara den är väl tvättad. Lägg potatisskivorna i kallt vatten tills vidare. Salta på aubergineskivorna och låt dem dra ur vätska i minst 30 minuter. Torka dem sedan torra med hushållspapper. Låt potatisen rinna av och klappa den torr.

Blanda aubergine och potatis ordentligt med pressad vitlök, olja, örtkrydda och peppar och salt. Fördela sedan aubergineskivor och potatisskivor över den utkavlade pizzabotten. Ringla ev. över ett par extra stänk olja. Smula ev. över fetaost. Grädda pizzorna i 225 grader varm ugn, ca 25-30 min. tills potatisen är mjuk och lite brun. Har potatisen inte lust att bli mjuk i samma takt som pizzadegen har lust att bli brun, så går det bra att täcka över pizzan några minuter med grillfolie el. dylikt.


Kusiner?

Det är väldigt gott att servera pizzan med en grön fräsch sallad med lite sting i, typ ruccola. Och OBS! Ditt kök kommer att lukta vitlök, now you've been warned :)

måndag 16 april 2012

Fira den gröna våren!

Fast inte är det så grönt här i Umeå med snöhögarna som täcker halva gräsmattan och björkarna står ännu sorgligt kala. Då tar man till magiska knep för att locka fram våren: Spenatpasta med grön sparris, massor med rostade hasselnötter och parmesan! 


Främre raden: Grön Sparris, rostade hasselnötter och riven parmesan.
Bakre raden: Nykokt spenatpasta.

I like myself some tagliatelle...



And I like myself some berrypie.

Och för att få en försmak av vad som komma skall senare i sommar gör gärna en bärpaj på alla möjliga bär: blåbär, björnbär, hallon, svarta vinbär, röda vinbär... och lite mer hallon.

torsdag 12 april 2012

Potatis- och fänkålsgratäng

En liten variation på den klassiska franska potatisgratängen. Fänkål är en av de läckraste grönsaker (kålsorter) jag vet. Den har en mild lakritsliknande smak. Det passar ju utmärkt idag- den 12 april som är den internationella lakritsdagen! Visste du att ute på åkern kan fänkålen bli 1 1/2 meter hög? Fänkål är rik på fibrer och både C- vitamin och järn, en superbra kombo!


Dissa inte det gröna på fänkålen!

Alla goda ting är tre... potatis, fänkål och eh... lök/vitlök/tomat!



Potatis och fänkålsgratäng
4-6 port:
ca 8 medelstora mjöliga potatisar
1-2 fänkålar (beroende på storlek)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde (eller havregrädde)
4 dl mjölk (eller havremjölk)
salt och peppar
ev några kvisttomater

Gör så här: Skiva skalad potatis, fänkål och gul lök i ca 3 mm tjocka skivor. Även det gröna på fänkålen ska vara med! Det går underbart fort om du är lycklig nog att ha en mandolin. Annars är det bara att bita ihop :). Blanda potatis, fänkål och lök i en stor bunke. Pressa ner vitlöksklyftor och rör om ordentligt så att allt blandas ordentligt. Varva i en smord/ oljad form och salta och peppra generöst mellan lagren.
Häll över grädde + mjölk och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 50-60 minuter. Pröva att sticka och kolla om potatisen känns mjuk. Lägg gärna några tomater ovanpå gratängen efter ca 30 minuter, det blir trevligt!

Servera som ensamrätt  t ex. tillsammans med en god linssallad på balsamvinägermarinerade puylinser eller tillsammans med the usual suspects... vilka de nu är i ditt fall!

Källa: Grönt. Westerlind N, Bosta P et al. 2011. Natur och Kultur.

söndag 8 april 2012

Tryffeläggröra

Har ni en fin påskhelg? Det har jag. Tar det piano och läser kokböcker och äter godis och ägg i alla möjliga former. 

Veganomicon

Godis


Ett trevligt inslag på årets påskbord var den här krämiga äggröran smaksatt med några droppar dyrbar tryffelolja, serverad i små knapriga krustader. Bara ett par droppar är vad som krävs för att äggröran ska smaka lyxrestaurang! I bakgrunden skymtar grön sparris med gribichesås.


Krämig äggröra med tryffelsmak

Tryffelolja

En riktigt fin äggröra gör du med färska fina ekologiska ägg och visp- eller kaffegrädde och inte mjölk som bas. Smält en klick smör i en tjockbottnad panna. Sänk värmen. Tillsätt ägg och grädde och rör hela tiden medan äggen låååångsamt stelnar. Salta och peppra försiktigt och droppa i oljan mot slutet. Servera tryffeläggröran varm, förslagsvis i förvärmda krustader eller rostat bröd.

lördag 7 april 2012

Gör en gribichesås till påsk!

Sauce Gribiche- en given vinnare på ditt påskbord

Gribiche... ett härligt namn på en underbart fransk, grön sås med hackat, hårdkokt ägg i. Mycket gott till "vadsomhelst" (läs klyftpotatis), klassisk till lamm och liknande och alldeles perfekt till sallad!  Får jag bara göra en enda sås i påsk blir det den här. 


Sauce Gribiche
6 port:
30 g babyspenat
1 dl rapsolja eller olivolja
1 kruka persilja
1 msk grov senap, gärna osötad, eller dijonsenap
1 msk kapris
1 msk kaprislag
1/2 pressad citron
2 krm salt
ett par varv med svartpepparkvarnen
2 hårdkokta ägg

Gör så här: Mixa spenat och olja med en mixerstav eller i en matberedare under 2 minuter. Riv persiljebladen och tillsätt dessa samt senap, kapris och kaprislag till spenaten. Mixa slätt. Salta och peppra.
Hacka de hårdkokta äggen och vänd dem försiktigt ner i såsen.

Utan ägg i såsen får du istället en jättegod vegansk sauce verte (grön sås) som fungerar på samma sätt- nästan till allt!