torsdag 22 november 2012

Smulig paj med päron och lingon

Gör en smulpaj med senhöstens smaker! Här en variant med glutenfri där smuldegen är gjord på kokosmjöl och mandelmjöl. Det blir väldigt sött och gott så frukt- och bärfyllningen får gärna lov att vara lite syrlig.




Smulpaj med päron och lingon
Fyra portionspajer eller en större form:
deg:
3/4 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl eller malda mandlar
1/2 -1 msk socker
75 g kylskåpskallt smör eller mjölkfritt margarin

fyllning:
3-4 goda päron
1/2 tsk vaniljsocker
ev 1 tsk lönnsirap
lite pressad citronsaft
1 dl lingon eller lingonsylt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Knåda samman (gärna i matberedare) smör och de olika mjölerna och socker snabbt till en deg. Låt vila medan du skalar och skivar päronen och strör lite vaniljsocker, lönnsirap och citronsaft över dem. Lägg dem sedan i botten på dina pajformar/ din pajform och täck med lingon eller några duttar lingonsylt här och var.

Smula över pajdegen och skjutsa in i ugnen tills pajerna fått fin färg och fyllningen är riktigt mjuk och bubblar... Kan behövas täckas över med lite bakplåtspapper mot slutet om smultäcket ser ut att ta färg för fort. Servera (såklart) med en riktigt god, ren vaniljglass av valfritt märke!!

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar