lördag 27 augusti 2011

Banana Zoaf


I min ägo har jag en trevlig bakbok som heter "Kakatlas- världens godaste kakor".
Som namnet antyder innehåller den en massa kakrecept från världens alla hörn. Skulle gärna baka mig igenom hela boken, för tänk att på fikabordet kunna ställa fram hela världen samtidigt! Nan Khatai- indiska mannagrynskakor, Rock cakes från Australien och Moon cakes från Kina (fyllda med lotusblommefrö och kokta saltade äggulor...) är några spännande exempel.

Det skulle vara en triumf, tycker jag! Problemet med att baka just Moon cakes är bara att man måste börja 3 månader i förväg med sockerlagen... Den här bananlimpan från Sydafrika är betydligt enklare och faktiskt väldigt ljuvlig! Den är mer som en sockerkaka än ett bröd. Har alltid svårt att inte äta upp hela limpan i en enda sittning.
Jag menar vad jag säger, riktigt riktigt svårt! :)

Kakan innehåller inte lika mycket vitt socker som vanliga mjuka kakor, då den sötas av bananer, russin och morot istället.

Banana zoaf

Banana Zoaf
50 g smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 stora Krav-bananer
1 3/4 dl naturell yoghurt
1 dl vita, kärnfria russin (eller vanliga)
1 liten (ca 80g) finriven morot
1 dl pecannötter eller valnötter + några till dekoration
ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Rör smöret och sockret mjukt och poröst. Vispa äggen väl. Blanda mjölet, bakpulvret och bikarbonaten. Mosa bananerna med yoghurten.

Blanda ner ägg, mjölblandningen och bananyoghurten i smör- och sockersmeten. Rör ner russin, morot och nötter och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad avlång form och jämna till ytan. Jag glömde i och för sig att bröa formen och det gick lika bra ändå... Dekorera med nötter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Du kan behöva täcka över kakan med folie eller bakplåtspapper sista tiden i ugnen. Låt svalna i formen i 5- 10 minuter innan du stjälper upp kakan. Och som det står i Kakatlasen: om du tycker att kakan känns oroväckande tung har du säkerligen gjort rätt!

torsdag 25 augusti 2011

Härligt toppiga polentamuffins med svarta vinbär


Ibland händer det ju att äggen fastnar i kartongen och går sönder när man ska ta upp dem. Detta hände mig i morse när jag skulle göra mina frukost-huevos rancheros. 
Plötsligt stod jag där med två överflödiga, trasiga ägg. Då måste man tänka snabbt!
Så jag tänkte: Polentamuffins med svarta vinbär! True story.


Polenta är små gryn framställda av majskornets kärna och liknar mannagryn i kosistensen. Smakar underbart av majs och är naturligt glutenfritt.


Eat them

Love them


Dessa muffins blev jättegoda, väldigt osöta med bara lite socker i (jag tog kokossocker men man kan ta vanligt socker om man vill) och jag rekommenderar att du äter dem nybakade, delade mitt itu och med en ostskiva mellan. Vill du ha sötare muffins så häller du helt enkelt i mer socker! Just att ha svarta vinbär i tillförde en extra dimension, jag älskar svarta vinbär. Mums!


Polentamuffins med svarta vinbär
6 st stora
1,5 dl polenta (grovt majsmjöl)
1,5 dl vetemjöl
3 msk socker (kokossocker)
1/2 msk bakpulver
2 krm salt
3 msk mjölk
2 ägg
1 msk rapsolja
svarta vinbär


Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och olja en muffinsplåt lite lätt, alt använd muffinsformar av papper. Rör först samman de torra ingredienserna och tillsätt sedan de blöta. Fyll muffinsformarna till ca hälften och tryck ner några svarta vinbär i varje. Grädda i ca 15 minuter. Provstick i muffinsen och kolla att de är torra, då är de färdiga att avnjutas. Godast varma, tycker jag.



måndag 22 augusti 2011

En oväntat god vinägrett

En skål bladspenat väntar på sin vinägrett...

Lite sådär slentrianmässigt stod jag häromkvällen och rörde ihop en vinägrett till middagssalladen. Gjorde som jag brukade och tog av vad som fanns hemma. Inga konstigheter med de här ingredienserna, tyckte jag, men av någon anledning blev det en överraskande god vinägrett!

I den hade jag valnötsolja (som ni vid det här laget  förstått att jag använder ganska ofta), balsamvinäger (gillar Änglamarks ekologiska), (dijon)senap och flytande honung. Salt och peppar och lite, lite smulad torkad oregano. Kanske var det bara så att proportionerna blev extraextraperfekta, jag vet inte och kan inte ens redogöra för hur mycket eller hur lite jag tog... Men utgår man ifrån ett normalt recept så tänk ungefär 1 del  vinäger till 4 delar olja. Ta det försiktigt med senapen och överdriv inte med honungen. Tillsätt oljan sist. Häll den goda vinägretten över en spenatsallad med rostade valnötter, så får ni se!

lördag 20 augusti 2011

Bekvämenchiladas?

Vi är nog många som köpte på oss en hel del tacoprodukter på Coops halva priset-drive den här veckan. När man tröttnat på vanliga wraps kan man göra den här bekvämvarianten på latinamerikas svar på cannelloni. Jag tycker verkligen om de små svarta bönorna, de är gulliga och snälla mot magen, men man kan ju använda vilka bönor man vill här. Och hade jag haft färsk koriander hemma så lita på att jag stoppat dessa enchiladas sprängfulla med den, men hey, that's perhaps just me...


Enchiladas med svarta bönor, majs, keso och ost-fyllning!


Enchiladas
4 port:

4 stora tortillabröd
fyllning:
svarta bönor, 1 förpackning eller ca 230g
majskorn, 1 liten burk eller ca 2 dl
Keso, 1 liten burk, 250g
riven ost, 1 dl, t ex mager gratängost eller liknande
tex mex kryddor som chilipulver, mald spiskummin, mald koriander, salt, oregano osv eller färdig kryddblandning
topping:
tacosås på burk, 1-2 burkar, valfri styrka + ev lite vanlig tomatsås om du som jag är lite mesig och inte vill att det blir för chilistarkt, eller om du ska bjuda barn på det här!
riven ost, 1/2 dl

Gör så här: Rör samman alla ingredienser till fyllningen, som ska vara ganska välkryddad och smakrik och fördela den i fyra stora tortillabröd:



Rulla ihop och lägg bröden i en lätt oljad ugnsfast form. Täck med tacosåsen (som ev. är utrörd med lite vanlig tomatsås). Dränk inte rullarna 1- 1,5 burkar räcker! Strö över lite riven ost.


Ställ in formen i 225 gradig ugn och grädda i ca 15 minuter, de sista fem minuterna kan du köra på grill för att få en tjusigt gyllene yta. Servera med en krispig sallad och ett glas lättöl! 

onsdag 17 augusti 2011

Smarta små matlådeomeletter!

"En miniomelett är alltid helt rätt", eller...

... "En miniomelett kommer sällan ensam." Populära talesätt från tidigt 1400-tal.

Jag tycker att detta är ett småfiffigt sätt att grädda sin ugnsomelett till matlådan (eller kanske picknicken) på. Du häller helt sonika ner valfri omelettsmet i lätt oljepenslade muffins- eller bullformar, som du sedan låter baka i 200 grader ca 10 minuter eller tills omelettsmeten stannat. 

Här nedan kommer ett förslag om du inte känner inspirationen rinna till med en gång, men annars är det ju fritt fram att rensa kylskåpet! Oerhört typiskt för mig just nu är väl att ha quinoa i allt jag lagar, men prova, det blir jättegott! Naturligtvis kan man ha ost i också. 

Små matlådeomeletter
ca 15 st:
4 ägg
2 dl kokt quinoa, gärna buljongkokt
drygt 1,5 dl majskorn
hackade örter som t ex basilika, persilja, gräslök
chilipepparmix
salt efter förnuft
olja till pensling
muffinsformar eller bullformar

Gör så här: Ställ muffinsformarna på en plåt och pensla dem lätt inuti med lite olja. Blanda samman omelettsmeten och fyll muffinsformarna till ca 2/3. Skjutsa in omeletterna i ugnen och grädda i 200 grader 10-15 minuter. Detta beror naturligtvis på hur stora formarna är. Viktigt att inte övergrädda omeletterna för då blir de torra och trista! 

Packa sedan ner x antal avsvalnade miniomeletter i matlådan, kanske tillsammans med en mumsig sallad av något slag. Och yes, omeletterna är faktiskt lika goda kalla som varma!




Jag provar en ny gröt. Del 7

God morgon! Vad sägs om att börja dagen med en rejäl skål banangröt? Hittade det här receptet i augustinumret av "Vegetarian living" och blev naturligtvis genast olidligt nyfiken! Smakade inte så dumt heller, förutsatt att man är förtjust i varma bananer, men särskilt gott blev det när jag strödde kokossocker ovanpå!

 Karibisk banangröt med kokosmjölk och kokossocker!!

Karibisk banangröt
2 port:
2 mogna bananer
150 ml kokosmjölk
1 msk vetemjöl
1/4 tsk malen kanel
brunt socker, t ex. kokossocker eller farinsocker eller muscovadosocker

Gör så här: Mosa samman bananerna tillsammans med kokosmjölken, använd förslagsvis en mixer. Häll i en kastrull och låt blandningen koka upp och sjud långsamt under omrörning ca 15 minuter. Blanda en redning av mjöl och kanel + lite vatten. Konsistensen ska vara rinnig. Rör ner redningen i gröten och låt koka några minuter tills gröten tjocknat och den råa mjölsmaken kokat bort. Serveras rykande varm, beströdd med socker och gärna en skvätt kokosmjölk. Carribean cooking!



lördag 13 augusti 2011

Quinoabiffar, mina favoritbiffar kanske?

Vad rimmar på quinoabiff? 
Jo, jag måste ju berätta om mina favoritvegobiffar. (Om jag ska vara ärlig så hamnar dessa på andraplats, för jag har ett ännu obloggat recept på zucchinibiffar to blow you all away med en vacker dag... hehe). De här biffarna är hur som helst gooooda, har en härlig tuggig konsistens, håller samman bättre än vanliga köttfärsbiffar, skulle jag nästan vilja påstå och de är proteinrika tack vare både ägg och quinoainnehållet. 

Perfekt lunchlådemat dessutom. Man kan ju smaksätta dem med vad man gillar... Fetaost är en t ex en höjdare i sammanhanget! Oftast gör jag en så här stor sats och fryser in, men den går bra att halvera. Man blir bra mätt på 3-4 st.

Quinoabiffar med oliver och soltorkad tomat
ca 16 st:
6 dl quinoa, kokt (ca 3 dl okokt, koka gärna i buljong)
2 ägg
2 msk mjölk (alt havre- eller sojamjölk)
2 msk ströbröd
1 dl finhackad hackad gul lök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
6 st soltorkade tomater, hackade
ett gäng skivade oliver, svarta eller gröna
färsk eller fryst basilika
salt
svartpeppar
rapsolja till stekning

Gör så här: Blanda samman ägg, mjölk och ströbröd och låt svälla ca 15 minuter. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Forma quinoasmeten till biffar direkt i handen och stek dem allt eftersom. Doppa handen i kallt vatten så går det lätt och tryck till lite så att smeten hänger samman. Stek dem i lite rapsolja i medelvarm panna, några minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Jag brukar ofta eftersteka mina biffar en stund i ugnen, men ugnsstek inte för länge så att de blir torra. En tomasås eller en yoghurtsås och sallad blir gott till. 







fredag 12 augusti 2011

Det är cookiedagstajm!

Jajamän, dags för lite goda småkakor tycker jag! Till dessa små kompisar bytte jag ut mjölet mot bovetemjöl och använde honung istället för socker. Bovete innehåller mycket B-vitaminer, mineraler som magnesium och järn och antioxidanten rutin. Rutin är bl a kopplad till sänkt halt av LDL-kolesterolnivåerna (det "onda kolesterolet") i blodet och motverkandet av högt blodtryck.

Att använda honung istället för socker innebär inte automatiskt att bakverken blir så himla mycket nyttigare än annars... Energiinnehållet i honung är jämförbart med socker: 1 tsk honung ger ungefär lika många kalorier som en sockerbit. Honung bidrar i och för sig med små mängder vitaminer och mineraler som inte finns i raffinerat vitt socker, men jag använder ibland honung istället för socker främst för den goda smakens skull. Bakverken tenderar att bli lite mjukare dock, så om man tvunget vill ha knaprigare småkakor kan man använda socker eller sirap i stället. Men kombon hackade hasselnötter och honung i de här kakorna resulterade i en jättefin smak som påminde lite om nötcrème!


Små nätta bovetekakor med hasselnötshack!

Bovetekakor
ca 40 st:
1 1/4 dl bovetemjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 msk vatten
3/4 dl honung
25 g finhackade hasselnötter
100 g rumsvarmt smör eller margarin

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål eller ännu hellre i matberedare med hjälp av kniven till en jämn deg. Den är ganska lös. Forma degen till en rulle, ca 2 cm i diameter, som rullas in i plastfolie. Låt vila i frysen ca 30 minuter. Tag bort plastfilmen och skär rullen i halvcentimetertjocka skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna blir svagt gyllengula, ca 6-7 minuter. OBS! Kakorna får inte så mycket färg, så kolla undersidan på dem så att de inte bränns. Låt svalna på galler.


måndag 8 augusti 2011

Spaghetti alla puttanesca- Revisited

Hej på er allihop! Ny månad, ny dator och nya tag! Jag har minsann saknat min lilla blogg under min ofrivilliga semester, så det känns jättekul att vara tillbaka :)

För ungefär två månader sedan gjorde jag som några kanske minns en spaghetti alla puttanesca här på bloggen, en riktig favoriträtt hemma hos mig! Eftersom det är sardeller i originalreceptet har jag funderat lite hit och dit på vad man egentligen kan ersätta sardeller med, om man nu vill bjuda någon som inte äter fisk på den här rätten..?

Sardellerna bidrar med en särskild smak, en "fermenterad sälta", skulle jag vilja beskriva den som. Jag skrev i förra inlägget att man kan ersätta sardellerna genom att ha i lite mera kapris (eftersom jag läst att man kan det), men så en dag fick jag plötsligt idén att man kanske skulle testa med miso istället? Miso = fermenterad sälta om något!*

Så jag provade det och det blev fantastiskt gott! Jippey!

                     
                               Spaghetti alla puttanesca- updated and vegan friendly :)


Spaghetti alla puttanesca- veganvarianten

2 port:

Gör så här: Byt ut de 6 st hackade sardellerna i mitt förra puttanescarecept se här, mot 1,5-2 msk ljus miso som du fräser i olja tillsammans med vitlöken och chiliflingorna. Fortsätt sedan precis som i  förra receptet. Dina vegan/vegetarianvänner kommer att bli så glada.

Smaklig måltid indeed!

* Miso, som jag älskar, är en fermenterad (jäst) sojabönspasta som används mycket i framförallt det japanska och kinesiska köken, där man främst har den som smaktillsats (typ buljong) i soppor. Men man tillsätter den i många andra rätter också, som t ex. glaze till grillad fisk, kött eller grönsaker. Mison är mycket näringsrik, framförallt är den rik på mineraler (järn, zink, magnesium och koppar för att nämna några) och innehåller som alla sojaprodukter högvärdigt protein. Den är väldigt salt. Du kan läsa lite mer om miso här.