onsdag 27 juli 2011

Ofrivillig bloggsemester :(

Då min tappra dator tycks ha tackat för sig, blir det några dagars ofrivillig semester här på bloggen.
















Men vi ses snart igen, hungrigare än någonsin, eller hur? ;)

onsdag 20 juli 2011

Vad har du i dina vietnamesiska rice-paper rolls?

Rice-paper rolls med sweetchilidip och sesamfrön

Den ultimata sommarmaten, i alla fall de dagar då den svenska sommaren är varm...
Den ultimat fräscha plockmaten dessutom! Du behöver i princip bara kunna skölja och strimla några grönsaker och koka upp vatten. Resten sköter dina gäster själv (för det är kul att välja egen fyllning och rulla ihop), eller så rullar du dem i förväg, hur lätt som helst.

Och riktigt gott är det. Vi äter dem ofta till middag nuförtiden, med olika fyllningar och en enkel dipsås, t ex sweet chilisås + soja + lime (+ ev. fisksås).

Rispappersarken blötläggs en kort stund i hett vatten (se anvisningen på förpackningen), man placerar vald fyllning lite under mitten av varje rundel, viker ihop den som en wrap eller vårrulle (beskrivning finns på förpackningen) och klart! Vill man kan man dela varje rulle i två bitar, det ser eventuellt lite nättare ut.

Dagens fyllning:  strimlad morot, rättika, purjolök, avokado, marinerad tofu,
 rostade sesamfrön, koriander, lime
Och man kan fylla dem med vad man känner för egentligen. Några förslag är: marinerad tofu (stekt eller rå), räkor, strimlad morot, rättika, rädisor, gurka, sallad, purjolök, färsk koriander eller mynta, avokado, mango, grön papaya, ingefära, pressad lime, inlagda grönsaker, tunna risnudlar, chili, sesamfrön, jordnötter osv osv. Grönsakerna kan vara råa eller hastigt wokade. På bilden ovan ser du vad som råkade hamna i rullarna i dag!

tisdag 19 juli 2011

Lätt som en omelett!

En sommarfavorit: omelett med tofu, spenat, valnötter och svenska tomater

Ja alltså, det finns nästan inget snabbare och enklare än att svänga ihop en omelett.
Om man inte vill krångla till det förstås. Och hur många sätt kan man variera en omelett på, en miljard? Den här varianten består av några av mina absoluta smakfavoriter: bladspenat, hackade valnötter, marinerad tofu i små tärningar och hackad tomat.

Fräs tofun, spenaten och tomatbitarna någon minut innan du häller över en omelettsmet bestående av exempelvis: två ägg, knappt två msk vatten, en liten gnutta salt och ett par kvarntag svartpeppar. Glöm inte att lägga ner valnötterna! Du får en fräsch och matig omelett med högt proteininnehåll och rikligt med vitaminer och mineraler.

Ägg är framför allt en bra källa till protein, vitamin B12 och mineralen selen.Vitamin B12 finns nästan enbart i gulan, medan selen och protein finns i både vitan och gulan. Äggulan innehåller dessutom ganska mycket kolesterol, en del fett samt de fettlösliga vitaminerna A , D och E. Köp helst ägg från frigående hönor.

Beroende på vilket foder hönorna ges påverkas äggulans innehåll av bl a. olika fettsyror. Om hönorna utfodras med linfrön som innehåller mycket av omega -3 fettsyror, kommer också äggens innehåll av omega-3 öka. Detta kan vara värt att tänka på om du inte äter så mycket fisk eller om du kanske är en vegetarian som äter ägg. På samma sätt ökar innehållet av den gula karotenoiden (läs antioxidant) lutein om hönorna utfodras med mycket gröna blad och av den gula karotenoiden zeaxantin om de får majs.

Äggulan innehåller som sagt en hel del kolesterol. Här i Sverige är kolesterolintaget inte speciellt högt, varför någon rekommendation om högsta eller lägsta lämpliga kolesterolintag inte ingår i svenska näringsrekommendationer. Inte idag i alla fall. Det finns heller inga rekommendationer angående äggkonsumtion, men flertalet studier har visat att vi kan åtminstone äta upp till ett ägg om dagen utan ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. 

Källa: Johansson  U. (2007) Näring och hälsa, med speciella hänvisningar till vegetarisk kost. Studentlitteratur.


lördag 16 juli 2011

Nu bakar jag igen! Grova rågkakor.

Grova rågkakor och en lunchmacka med avokado, jordgubbar och chilipeppar
Den här bloggen börjar få en viss slagsida mot bakning. Aldrig kunde jag väl tro när jag startade upp bloggen att jag skulle börja baka en massa också! Undrar om jag kanske får lov att döpa om den till "Var i helsicke är min mjölpåse?" haha!

Nåväl. Jag provade den här mjölmixen från Kungsörnen: "Mörkt Lantbrödsmjöl- för mörka och fiberrika bröd, -med surdeg!" Det var tomt i skafferiet på mjukt bröd och jag är mer än less på det "hårt uppdrivna" och lätt klonade bröd som säljs i den lokala matbutiken just nu... Förstår ni vad jag menar Kära Läsare?

Mixen innehåller väl inga konstigheter precis: vetemjöl, fullkornsmjöl av råg, rågkli, skållat rågmjöl, malt av råg, surdegspulver av råg, maltmjöl av korn, vitaminer B1, B2, B6 och askorbinsyra (vilket är C-vitamin).

Och särskilt svårt var det ju inte heller, degen blev smidig och fin och brödet blev väldigt gott!  Men om man förväntar sig den där riktiga surdegskänslan över brödet så blir man kanske lite besviken.


Jag utgick från ett recept på baksidan av mjölpåsen, men det blev ett par små ändringar.

Grova rågkakor på Mörkt Lantbrödsmjöl
8 st:
25 g jäst, gärna för söta degar
6 dl vatten, 37 grader (fingervarmt)
1 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk malda brödkryddor
2 msk mörk (bröd) sirap
4 dl havrekli
700 g (ca 1,3 l) Kungsörnen Mörkt Lantbrödsmjöl
Pensling: 1 msk sirap utrörd i 1 dl vatten

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt oljan och de övriga ingredienserna, men spar 1/2 dl av mjölet till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt med degkrokar tills den känns smidig. Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i 8 lika stora bitar som du formar till bullar.

Platta eller kavla ut bullarna till runda kakor, ca 10 cm i diameter och lägg på bakplåtspapperklädda plåtar. Det ryms fyra kakor per plåt. Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa under duk ytterligare 40-50 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen, 10- 15 min. Pensla de varma kakorna med sirapsvatten och låt dem svalna på galler under bakduk. (Obs! Inte helt nödvändigt om du inte vill få ett så sött bröd, men det är gott.)


Fler recept från Kungsörnen hittar du här.

fredag 15 juli 2011

Jag provar en ny gröt. Del 6

En gammal kurskamrat till mig som just nu befinner sig i Norge (i Oslo, eller var befinner du dig nu Joel?) tipsade mig om denna spännande gröt: Römmegröt.

Römmegröt är en norsk specialitet, en vetemjölsgröt som kokas med römme, vilket är en slags gräddfil fast mycket fetare (ca 35%). Det låter ju en aning mäktigt men åtminstone en del av det här fettet tas bort under grötkoket, som ni ska få se...

Det är en trots allt en liten bit att åka till Norge för att köpa römme så jag trodde därför inte att jag kunde göra gröten själv. Men den närmsta svenska motsvarigheten till römme sägs vara crème fraiche och det har vi ju plenty av i butikerna.

Norrmännen intar på traditionellt vis sin römmegröt tillsammans med "smöret" från römmen, kanel och socker. Eller, vilket ska vara en riktig sommarklassiker; tillsammans med spekemat. Spekemat är upplysningsvis olika sorters rökt och saltat kött.

Römmegröt är lätt den konstigaste gröt jag hittills gjort och smakat! Är lite som en syrlig korsning av varm, slät petit choux-deg och tapetklister, fast faktiskt lite god ändå... och väldigt mäktig som sagt. Orkade inte äta hela portionen ska jag erkänna och har ärligen svårt att föreställa mig att jag kommer göra den själv igen. Möjligtvis om jag får tag i äkta römme.

Jag intog min römmegröt på icke-traditionellt vis, tillsammans med jordgubbar, socker och kanel samt med att kolla på gamla youtubeklipp med Brödrene Dal :).

Römmegröt (Svensk variant) med jordgubbar, kanel och socker

Römmegröt
1 portion:
1 1/4 dl seterrömme eller crème fraiche
1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
1/4 tsk salt
Gör så här: Koka römmen/ crème fraichen i några minuter. Sikta i hälften av vetemjölet och rör kraftigt. Låt det stå och koka på svag värme tills fettet kryper fram. Det ser lite märkligt ut! Ta bort fettet med sked eller häll av. (Detta fett brukar ofta sparas och serveras på gröten sedan. Men jag tyckte personligen att gröten blev för mäktig i sig själv för det...)

Rör ner resten av mjölet och spä med mjölken lite i taget, rör ordentligt mellan varje gång. Låt gröten småkoka i 5 min innan du smakar av med lite salt. Klart!

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det finns mycket jag gillar i det norska köket: att ha brunost (mesost) på kardemummavåfflor, att rulla in grillad korv i potatistunnbrödet lompe, lefser, gravlaks, kransekake... Heja Norge!

Följ mitt äventyrliga utforskande av spännande grötar:

Jag provar en ny gröt. Del 1
Jag provar en ny gröt. Del 2
Jag provar en ny gröt. Del 3
Jag provar en ny gröt. Del 4
Jag provar en ny gröt. Del 5

onsdag 13 juli 2011

Havrekakor med gojibär och en svartvinbärssmoothie; för en sundare livsstil...

Det har ju alltså blivit en hel del god mat och dryck under min semester, kanske lite i överkant, så nu när jag kom hem svor jag på att anamma en något "sundare" livsstil. Några dagar/veckors detox-avhållsamhet från "onödiga kalorier och allmänna onyttigheter", för  nu ska det bli lite ordning på torpet igen! Fråga bara min kompis Carita som jag träffade igår. (Haha, ja det är klart att ni redan vet varthän det här lutar...)

Sedan gick jag och Carita och fikade på Paus; jag tog en latte och en jättenyttig och fräsch jordgubbssmoothie och Carita drack en islatte med vaniljsmak. Och sedan började vi prata om bakning och godsaker (som vanligt kan jag tillägga) och nu kan jag inte sluta tänka på Caritas special-kanelsnurror och alla andra bakverk vi diskuterade, jag drömde till och med om dem inatt!
Hjälp jag måste fika!

Anyone for some havrekakor med gojibär och en svartvinbärssmoothie?

Så jag bakar alltså mumsiga kakor idag. Och eftersom jag samtidigt anammar en sundare livsstil förenar jag i detta recept det bästa av två världar, tycker jag. Vem säger att en festligt semesterfika inte kan vara hälsosam, eller måste innehålla mängder av näringsfattigt socker och dåliga fetter? Inte jag i alla fall! Så jag uppfann det här kakreceptet.

Havrekakor med gojibär
ca 17 st:
1 dl valnötsolja (eller rapsolja som också går bra)
3 dl havregryn
1/2 dl gojibär
3 msk vatten
1/2 dl mörk sirap (jag hade bara brödsirap hemma och gissa vad, det blev jättebra!)
1 krm salt
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Häll oljan över havregrynen och rör om. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta degen kraftigt med sleven ett par minuter. Degen ska bli riktigt mosig och kladdig- annars kommer kakorna bara att falla isär. Klicka ut smeten med sked på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda ca 10 minuter. Kakorna ska vara gyllene, men de kommer att kännas mjuka, vilket är helt ok då de stelnar till när de kallnar.

Servera havrekakorna till en fin smoothie och njut av din sunda livsstil och kontemplera de hälsofrämjande komponenterna i dina havrekakor: havregryn (betaglukaner), valnötsolja (fleromättat fett, omega -3 rikt) och gojibär (antioxidanter). Och tänk vad mycket nyttigt som finns i din smoothie sen då!

Smoothie med svarta vinbär och blåbär:
1 stort glas:
1 dl svarta vinbär från frysen
1 dl blåbär från frysen
1 liten kravmärkt banan
2 dl havredryck eller mjölk

Gör så här: Mixa samtliga ingredienser i mixer eller med stavmixer, häll upp i stort glas. Delish!

tisdag 12 juli 2011

Vegetarisk gourmetmiddag på Sölleröd kro i Köpenhamn!

Nyss hemkommen från en intensiv vecka i Köpenhamn och Stockholm ( intensivt promenerande mest alltså, Gud, vad jag är trött i fötterna! ) måste jag bara rapportera om resans höjdpunkt, ett besök på  michelinkrogen Sölleröd Kro i Holte, en bit utanför Köpenhamn. Maten, miljön, servicen, upplevelsen... oslagbart att få vara med om och kan verkligen rekommenderas till alla som passerar Köpenhamn och som är intresserade av "fine dining" ;)

Är du vegetarian blir du dessutom extra lycklig kan jag tänka mig, då de har en helt grön meny som man kan välja. Just i skrivande stund, 11 juli till den 3:e augusti, har man sommarstängt och sedan i höst finns kanske inte just den här 6- rättersmenyn (baserad på säsongens grönsker) som vi kunde välja - Klorofyl Meny- kvar (man kommer bl a att byta kökschef) men det kommer att finnas en grön meny utan tvekan ändå.

Vi blev ordentligt välkomnade och omhändertagna bl a av en mycket charmig och kunnig (och söt) sommelier, Regitze Pedersen, som guidade oss genom hela måltiden. Regitze var vänlig nog att efter besöket maila oss vår meny och vinmenyn, så att vi skulle kunna komma ihåg alla fantastiska viner som ackompanjerade alla fantastiska grönsaksrätter. Matchningarna var klockrena, tack så mycket!

Då det var ett härligt väder denna sommarafton placerades vi vid ett bord utomhus och inte många minuter senare började en gastronomisk resa för två vegetarianer... på Sölleröd Kro

Mina damer och herrar: Klorofyl Meny- 6 juli 2011

Vy från framsidan av Värdshuset/ Michelinrestaurangen Sölleröd kro.

Snacks: Gruyèreostpuffar (som riktigt smälte i munnen!) och ett glas Champagne , 2000 Pol Roger, Epernay.

Ljust och mörkt bröd med smör,  fantastiskt gott och det följde med oss genom hela måltiden.

Green Gazpacho with olive oil sorbet. 
Bara den här amuse bouchen är värt ett besök! Helt underbar, den där krämiga sorbeten ...
Peas and cucumber. Gröna ärter, gurka, dill, ärtskott och ärtsnö (!)

 Vin: 2010 Riesling  trocken, Wittman, Rheinhessen

White asparagus with crispy bread. Äggulan var pocherad. Några av sparrisbitarna var marinerade i Chardonnay.

Vin: 2009 Saint Romain, Sarnin-Berrux, Bourgogne

Cauliflowers, almonds and lemon. Detta blev min favoriträtt på hela menyn!
 Titta så vackert, som ett träd! Fick chansen att prata med Krögaren Jan Restorff himself och frågade framgångsrikt ut honom hur jag ska gå tillväga om jag ska rekonstruera den här rätten här hemma och slå mina gäster med häpnad... hehe.

Vin: 2009 Chablis 1. cru Momtmaim, Domaine Pattes Loop, Bourgogne

Green asparagus with morels. Och vilka murklor sedan...

Vin: 2007 Mersault La Barre Dessus, Michel Cayot, Bourgogne 
Potatoes with onions and summer truffle. Tryffel i tre olika skepnader: Rå i skivor, inlagd och riven.

Vin: 2007 Gevrey Chambertin Aux Echezeaux, Domain Fourrier Bourgogne

Liten bild så att ni ser hur uteserveringen ser ut sommartid. Och jag, efter x antal glas vin... :P 

Till vänster i kockrock ser ni Jan Restorff, restaurangchefen. Han gick runt och minglade bland borden hela kvällen och  talade med alla gästerna. En oerhört ödmjuk och trevlig person. Överhuvudtaget var all personal vänlig och skicklig och fick en att känna sig som en prinsessa.

Selection of cheese:  Hö, Brie de Meaux, Etiva d'alpage, Langres, Valencay, Blå kornblomst. Dessutom en alldeles len svartvinbärsmarmelad och ett rågbröd späckat med frön och hasselnötter.

Vin: Jag drack ett vitt vin: 2004 Riesling Spätles, Müller - Catoir, Pzalf 
Magnus tog ett portvin (som vanligt): 2004 Late bottle Vintage, Taylors, Porto

Pre-dessert: Foam of Verbena, frozen yoghurt and apple. Intressant syrlig fluffig för-dessert som rensade smaklökarna indeed. Tror bara att jag tidigare har smakat verbena i teform.
Rhubarbs with buttermilk and tarragon. Kärnmjölkssnö, vit choklad över späd röd rabarber. 
Riktigt gott i all enkelhet.


Vin: 2009 Eiswein Grüner Veltliner, Zanto, Burgenland


Coffee and petit Fours


lördag 2 juli 2011

Bloggsemester!

Leaving paradise...

Nu blir det några dagars uppehåll här på bloggen då jag ska fara vidare genom sommaren... Först en sväng till Köpenhamn och sedan ett litet stopp i Stockholm.
Mycket möjligt att jag käkar på någon intressant vegetarisk restaurang någonstans och man kan ju alltid hoppas att jag har något trevligt att skriva om när jag kommer hem till Umeå igen ;)

fredag 1 juli 2011

Kirskålspaj

 
Jag äter gärna kirskålspaj!

Nej, kirskålen är inte bara ett besvärligt ogräs i trädgården att sucka och svära över, ingalunda säger jag! De späda bladen använder man istället på samma sätt som spenat, eller nässlor. Hallå, en gratis grönsak! Förväll bladen och använd dem i soppa, eller omelett eller till pesto. Ha det i brödet. Eller varför inte i en god paj?

Kirskålen är lätt att känna igen på sina speciella blad som är en eller två gånger trefingrade med breda, spetsiga, tandade småblad. Är du osäker på hur kirskål ser ut, så följ denna länk så blir det inga onödiga missar ;)
Smakar gott gör den, en milt pepprig och örtig smak som jag har svårt att beskriva.
Den smakar inte kål, trots namnet, liknar kanske spenat men konsistensen på bladen är annorlunda... Ja, prova som sagt själv om du har möjlighet!

Jag vill också tipsa om den här fina artikeln i Odlaren: Kirskål  i köket. Ät upp dina fiender: av Lars Forslin, med massor av fakta och dessutom receptförslag. Läs den!
Och råkar du vara intresserad av ekologisk odling och ekologisk livsstil så kanske Fobos (Förbundet organisk biologisk odling) hemsida Ekologisk trädgård är något för dig?

Kirskålspaj
En normal pajform, väldigt ungefärliga mängder:

Utgå ifrån din favoritpajdeg till bottnen (jag gillar själv en blandning av vete- och grahamsmjöl, brukar ersätta någon msk av vattnet med pressad citron och använder gärna kesella)
Fyllning: Förvälld och grovt hackad kirskål i valfri förnuftig mängd
3 ägg (gärna ekologiska från frigående hönor)
2,5 dl oatly iMat eller havredryck eller matlagningsgrädde eller mjölk av valfri sort (här är det högt i tak!)
ca 15 cm strimlad späd purjolök
några strimlade soltorkade tomater
1 dl riven ost, t ex cheddar
salt, peppar

Gör så här: Gör pajdegen och tryck ut i pajform. Nagga och förgrädda pajskalet ca 12 min i 225 grader. Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen utom osten. Fyll sedan pajen: Strö först hälften av osten i botten och sedan i med äggstanningen/fyllningen och strö resten av osten ovanpå. In i ugnen igen och grädda pajen gyllene och fin i ca 45 minuter. Du kan få täcka över pajen efter ett tag med folie eller bakplåtspapper om det ser ut att brännas. Servera pajen till en fräsch sallad. Såklart, höll jag på att tillägga :)