måndag 30 maj 2011

Blåbärs- och quinoamuffins, kind of...

Experimentiella blåbärs- och quinoamuffins


Det här börjar ju mest likna en bakblogg, eller en muffinsblogg! Det är konstigt hur viktigt det plötsligt blir att ställa sig att baka när man egentligen borde tentaplugga...

En annan sak som är konstig är att det egentligen var scones jag gjorde, men eftersom degen blev lite lös (för jag experimenterar ofta lite grand när jag bakar och följer inte alltid receptet) och jag petade ner den i muffinsformar istället för att forma den till scones, så antar jag att degen inte riktigt fattade att den skulle bli scones...

Så bakverken ser ut som muffins och smakar ganska mycket som muffins (men de är helt utan ägg) och quinoan som jag så listigt smugglade ner gjorde att de blev saftiga och lite knapriga också! Och goda. Annars hade jag inte brytt mig om att blogga om dem såklart.

Blåbärs- och quinoascones som ville vara muffins istället
ca 15 st:
2 dl vit quinoa, kokt (1 dl okokt- kom ihåg att inte salta i vattnet!)
3,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1,75 dl havredryck eller mjölk
75 g smör eller bregott eller margarin
1 dl frysta blåbär

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman mjöl, socker, salt, bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt quinoan och blanda ordentligt.. Rör der smöret i små kuber och havredryck/mjölk och blanda snabbt samman. Det gör inget att smöret inte blir helt jämnt fördelat i smeten. Rör slutligen ner blåbären. Degen blir rätt lös, mer lik en muffinssmet, så det passar bra att fördela i muffinsformar. Skjutsa in i ugnen på mittenfalsen och grädda godingarna i ca 15 minuter. Förvånansvärt goda med lite ost på, förslagsvis en trevlig skiva Grevéost.

lördag 28 maj 2011

Sötpotatismuffins i två variationer

I like what I like- and I like sweet potatoes! Ett bra sätt att smyga ner lite fibrer och nyttigheter i fikat ;)


Sötpotatismuffins med äppelmos eller chokladbitar

Sötpotatismuffins
ca 16-18st
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 tsk kanel
75 g smör eller flytande margarin
1 st ägg
1 dl turkisk yoghurt eller naturell, mild
100 g sötpotatis, skalad och finriven

ev. äppelmos eller chokladbitar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Kör mjöl, bakpulver, socker, kanel och smöreller flytande margarin i en matberedare till smulig massa.
Blanda ner ägg, yoghurt och sötpotatis. Vill du ha chocolate chip- muffins så blanda ner cholkad bruten i små bitar. Fördela smeten i dubbla muffinsformar. Vill du ha en äppelvariant så tryck ner 1 tsk äppelmos i varje form och dofta över lite extra kanel. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.


Och här bjuder jag på en liten bonus, en japansk zen dikt...

Of all things living
I'd be a sweet potato,
fresh dug up.

- Shinkichi Takahashi

fredag 27 maj 2011

Moghrabiahsallad

Känner ni till att det finns en sorts stor couscous som heter moghrabiah, även kallad pärlcouscous? Moghrabiah med ursprung i östra medelhavsområdet (framför allt hittar man den i det libanesiska köket) och vanlig couscous, är liksom spaghetti helt gjord på durumvete, så couscous är egentligen en slags småkornig pasta! Och moghrabiah känns faktiskt lite pastalik när man tuggar på den. Jag tycker nästan att den är godare än vanlig couscous om jag ska vara ärlig. Kan eventuellt ha något att göra med tidigare "mindre lyckade" couscousexperiment i mitt mörka förflutna....hm.

Just dessa dagar pluggar jag inför terminens sista tenta: "dietetik med sjukdomslära inom pediatrik" och har helt klart svårt att få tid över till matlagning och bloggande! En enkel men ganska stadig lunch blev det i alla fall: taboulehinspirerad sallad på de här goda och lite tuggiga "pärlorna" med bl a fräsch mynta och citron och lite småplock som jag hittat i kyl och frys.

Moghrabiahsallad med sällskap

Min moghrabiahsallad
Lagom mycket för en styck hungrig student:
1 dl moghrabiah
buljong eller vatten
en skvätt rapsolja
en skvätt citronsaft
färsk mynta
bladpersilja eller vanlig persilja
salt och svartpeppar
ev. spiskummin
ev. små tomatklyftor, små gurktärningar, strimlad salladslök

Gör så här: Koka moghrabiahn enligt anvisningarna på förpackningen. Jag kokar gärna min i lite grönsaksbuljong. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blanda pärlorna med en skvätt rapsolja, en skvätt citron, salt och peppar, eventuellt en liten doft spiskummin (men ta det lugnt med den för spiskummin är en ganska dominant krydda). Blanda ner massvis med  finhackad färsk mynta och bladpersilja. Sedan kan man ha i tomater, gurka eller salladslök om man känner för det.

Grön Matlagning, sista träffen

Lite vemodigt men ack så roligt, skulle man väl kunna sammanfatta den sista träffen av den tappra studiecirkeln i Grön Matlagning! Temat var Raw Food och det var något våra modiga kursdeltagare tog sig an med den sedvanliga bravuren. Här kommer ett smakprov på rätterna och även några bilder på våra fina deltagare att sitta och bli nostalgisk över. Tack alla ni, det var ett stort nöje för Anna och mig att få träffa er varje torsdag och vi kommer att sakna er, så hoppas att vi ses igen!


Raw Smulpaj med äpple och tahini

Raw Morotspaj med sötpotatis

Raw Food juicer. Till vänster: Groddsurpris och till höger: Love at first sight

Raw sushirullar med avokadofyllning

Bananbollar och "Raw kanelbullar"

Mangodessert

Vi försöker organisera en gruppbild. Från vänster: Åsa, Anna-Stina, Astrid, Anne- Marie, Ellen,
Ann-Catrin och knästående: Camilla

Cornelia kom visst inte med på första försöket...


Glada cirkeldeltagare

Glada cirkeldeltagare 2

Ett Raw Food bord rensas på tjugo minuter sådär...


Smulpaj med äpple och tahini


1-2 äpplen (beror på hur stora de är)
2 msk krossade linfrön
1 msk skalade hampafrön (kan ersättas med kokosflingor om de är svåra att få tag på, men de är goda)
1 msk kokosflingor
1,5 krm torkad ingefära
1,5 krm malen chili
1/2 tsk riven muskotnöt
1/2 tsk kanel
2 msk kallpressad rapsolja (alt. kokosolja)
1-2 msk honung
Några msk tahini
Gojibär
Kanel att pudra över

Gör så här: Mixa alla torra ingredienser i matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt oljan och honungen och kör igen till en deg. Skiva äpplena tunnt som till en vanlig äppelpaj och lägg i form eller på tallrik. Fördela degen som smuldeg över äpplena. Ringla över tahini och garnera med gojibär och ännu mer kanel!

Love at first sight- juice
Till det här receptet behöver du en råsaftcentrifug.

2 rödbetor
2 äpplen
1 citron
1 bit färsk ingefära
250 g frysta jordgubbar
färsk mynta

Gör så här: Alternativ 1) Kör de fyra första ingredienserna till juice i en centrifug och mixa tillsammans med frysta jordgubbar och mynta. Smaka av med ev mer citronjuice och spä ev med lite kallt vatten. Serveras iskall. Dekorera gärna med myntan.
Alternativ 2) Använd tinade eller färska jordgubbar och kör alla ingredienserna i centrifugen. Smaka av med ev mer citronjuice och spä ev med lite kallt vatten. Serveras iskall. Dekorera gärna med myntan.



måndag 23 maj 2011

Gött mos!

...eller vad man säger. Med sötpotatis blir moset såklart lite sött och det passar bra till en lite kryddstarkare korv. Hade mina förhoppningar på den här sojachorizon från Hälsans kök. Den var god, men verkligen inte så kryddig som man vill att en chorizo ska vara...


Sötpotatismos med gräslök, sojachorizo med ketchup, sallad med äpple

Sötpotatismos
4 port:
500 g sötpotatis
500 g vanlig potatis
1 dl oatly iMat, havregrädde eller matlagningsgrädde
klippt gräslök
salt, peppar

Gör såhär: Skala, skär i bitar och koka bägge potatissorter i lättsaltat vatten i samma gryta. Häll av vattnet och mosa potatisen. Själv tycker jag att en potatispress är det överlägset bästa sättet att göra potatismos på, men så är jag en sån som rynkar på näsan åt klumpar i moset också... Häll i grädde, gräslök. Salta och peppra efter smak. Blanda runt och värm upp moset. Klart att servera!

Sötpotatis är en verklig delikatess tycker jag. Trots sitt namn är sötpotatisen inte släkt med vanlig potatis! Den är väldigt nyttig, rik på karoten som är ett förstadium till A- vitamin. Det äts en hel del sötpotatis i asien och i latinamerika, där den är en basvara. Det vanligt är att man ugnsbakar den och serverar den med kanel och en klick smör som mellanmål.

En intressant japansk dessert på sötpotatis som jag har haft ögonen på ett tag men ännu inte hunnit testa är denna: http://www.japantillbords.se/2010/02/sotpotatis-som-dessert-sott-och-mattande/ men den kommer jag absolut att prova en vacker dag!

Jag provar en ny gröt. Del 5

Håll i er nu för detta blir exotiskt!!

Potatisgröt med lingon och smörklick, sekunderna innan mjölken hälldes på...

Potatisgröt från Finland
1 portion:
3 mindre potatisar
2 1/2 dl vatten
3 msk råg- eller kornmjöl
1/2 tsk salt

Gör så här: Skala och skär potatisen i bitar. Hetta upp vattnet till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt potatisen (vattnet ska precis täcka potatisen), saltet och koka mjuk under lock. Ta tillvara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvattnet. Hetta upp igen och strö mjöl på moset och sjud på svag värme ca 10-15 min. Rör om ganska ofta. Servera med mjölk och lingonsylt och ev. en smörklick.

Om det är någon som tror att potatisgröt är lite som ett segt potatismos, så är väl inte det så tokigt gissat... Men faktum är att tillsammans med mjölk och lingonsylt blev det på det hela taget riktigt trevligt! Och mättande... En bra start på morgonen.

söndag 22 maj 2011

Great green soup

"Grön delikatess" från ICA Selection är en smått underbar blandning frysgrönsaker som innehåller bladspenat, broccoli, sugar snaps, sparris och vitlöksskott. Snacka om att täcka folatbehovet när man äter den här blandningen!* Jag hoppas verkligen att den aldrig ska försvinna ur handeln för jag använder den ofta, ofta t. ex. som fyllning i crêpes, pastarätter och som idag en jättegod soppbas till en supersnabb grön soppa:

Köp hem: Grön delikatess, mjölk eller havredryck, buljong och pasta




Great green soup
4 port

7,5 dl vatten
grönsaksbuljong fond, pulver eller tärning (Renée Voltaires lantbuljong är jättefin och utan glutamat och palmolja, men kostar tyvärr därefter)
1-2 dl pasta av valfri sort men välj gärna en som ryms i en sked
300 g Grön delikatess
2 dl mjölk eller havredryck eller liknande

Gör så här: Koka upp 7,5 dl vatten tillsammans med buljong (motsvarande en buljongtärning) och lägg i pastan. Tillsätt Grön delikatess och mjölk och sjud soppan tills pastan är al dente och ätfärdig. Smaka av med svartpeppar och tillsätt ev mer buljong. Man kan servera soppan med nyriven parmesan om man vill och det är verkligen inte fel att tillsätta några strimlor soltorkad tomat!



Lyxvariant: Uteslut pastan och använd lite grädde/havregrädde istället för mjölk. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt något lyxigt och dyrt (räkor? musslor? fin stekt svamp?) Servera med riven parmesanost.


* Blev du lite nyfiken på det här med folat? 
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i maten och folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildandet av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist (anemi). Folat eller folsyra behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter och filmjölk innehåller förhållandevis mycket folat. Läs mer om folat/folsyra här: 

fredag 20 maj 2011

Spaghetti Carbonara tofustyle

Jo, jag vet att ni tänker: mille diavolo! Nu lagar hon mat med tofu igen! 
Men jag trixade faktiskt ihop en riktigt, riktigt, riktigt god spaghetti carbonara till middagen idag! Använde i och för sig rökt tofu (märket Viana) istället för bacon och pappardelle istället för spaghetti - men annars gjorde jag som vanligt... 
Molto bene pappardelle alla carbonara!


Självklart kan man köra "old school " och göra den här carbonaran med stekta baconstrimlor istället för rökt tofu, men jag *ahem* äter ju inte bacon så ofta...

Spaghetti carbonara tofustyle
4 portioner
300 g spaghetti eller pappardelle eller tagliatelle
150 g rökt tofu
1 st gul lök
2 st ägg
½ dl grädde eller oatly iMat havregrädde
75 g riven parmesanost
salt
grovmalen svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Koka spaghettin (eller vilken pasta du valt) enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet. Skär tofun i små bitar. Hacka den gula löken fint.

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek löken tills den är gyllene och genomstekt men inte brun. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt. Häll sedan på lite mer olja i pannan- någon tesked räcker- och lägg ner den rökta tofun och låt allt stekas upp som hastigast så att tofun blir genomvarm. Visst kan man om man vill steka även tofubitarna gyllene tillsammans med löken- jag tycker dock att tofun blir godare och mer saftig om man inte steker den så länge.

Vispa under tiden ihop ägg, (havre)grädde och riven parmesan. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med lite salt.

Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda genast den heta pastan med tofu och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked så att såsen verkligen täcker runt om hela pastan. Servera på förvärmda tallrikar (ställ in tallrikarna i 75 grader i ugnen en stund eller mikra dem) och strö över nymalen svartpeppar och gärna lite persilja. Och varför inte några långrostade tomathalvor och en fräsch sallad vid sidan om?

Hittar man inte rökt tofu så kan man faktiskt använda stekt shiitakesvamp istället- en svampsort som är fullpackad med umami!


Träff med bönor!

Tog lite bilder igår kväll när vi hade träff nr 3 i vår studiecirkel Grön Matlagning. 
Temat för kvällen var bönor och det lagades som ni ser här nedan en hel del grejer av våra flitiga deltagare! Några av dem lyckades t. om. att fastna på bild den här gången... Som vanligt blev allting alla lagade strålande jättegott och jag föråt mig nästan!  

Efter 4:e och sista träffen kommer Anna och jag att sammanställa de recept vi lagat oss igenom under kursens gång och göra en liten kokbok åt alla som var med, vilket kommer att bli så skoj, så skoj!

Fast det känns lite sorgligt att det bara är en träff kvar...


Ett dignande bord med bönor i alla former

Flitiga matlagare in action!
Anna Vrede och Ann-Marie trixar med en mungbönssoppa
Koriander- och kokosdoftande mungbönssoppa till vänster och borlottiböns- och ricottapastej till höger
Åsa och Cornelia är intensivt koncentrerade på enchiladastillverkningen

Adzukibönfyllda enchiladas


Biffar på groddade mungbönor, klimatsmart brunsås och mandelpotatis
Recept på mungbönsbiffarna hittar du här: http://blogg.vk.se/matglad/2011/05/20/mungbonsbiffar-och-tentaplugg-221514

onsdag 18 maj 2011

På min kylskåpsdörr

På min kylskåpsdörr sitter dessa två grejer, en tjusig Hello Kitty poster för inspiration och en smart kylskåpsmagnet där det står hur man förvarar frukt och grönt på bästa sätt och för bästa hållbarhet. Superbra!




Tjusig Hello Kitty poster

Praktisk kylskåpsmagnet från KfS 


KfS (Konsumentföreningen Stockholm) har förresten tagit fram en smart guide "Släng inte maten! En liten miljösmart guide om mat", som är fullspäckad med tips om hur du förlänger hållbarheten på dina livsmedel och hur du ska göra för att undvika att slänga mat i onödan! Rekommenderas varmt! Gå in på http://slangintematen.se/ för att ladda ner eller beställa den. Den är gratis.

måndag 16 maj 2011

Kruskavelpartaj: Norrländska hällakakor

Nu ska vi inte hänga upp oss på att brödkakor ska vara runda...

För några veckor sedan då jag gjorde en smärre köksskåpsinventering hittade jag en del saker jag inte ens visste att jag ägde... Som t. ex. ett zestjärn, en förpackning O'boy med utgångsdatum juni 2008 och en KRUSKAVEL! Och med denna superfina kruskavel har jag nu kavlat ut 6 stycken superfina hällakakor som superduktiga jag har bakat alldeles själv. Och det är faktiskt en big deal, då jag har bakat bröd i snitt 3 ggr om året de senaste åren. (Pizzadegar räknas inte).
Hm... anar att en ny Nina håller på att dagas, jag bakade ju faktiskt briocher och  foccaccia också för inte alls länge sedan. Men du, var inte ledsen om du inte har en kruskavel, det går lika bra att göra de här kakorna ändå och picka dem med en gaffel istället.

Norrländska hällakakor
6 stycken
5 dl mjölk
1 msk smör, rumsvarmt
50 g jäst
2 msk brödsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
1/2 msk finstött eller 1 msk ostött kummin
500 g (ca 10 dl) kornmjöl
240 g (ca 4 dl) vetemjöl

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.

Klicka i smöret och tillsätt övriga ingredienser, men spara ca 1 dl vetemjöl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt (ta eventuellt mer mjöl) tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 275 grader ( yes, bröden ska verkligen grillas! )

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 6 delar. Kavla ut varje del med slät kavel på väl mjölat bakbord till en rund (nåja) kaka, ca 1/2 cm tjock. Fortsätt sedan utkavlingen med din kruskavel tills kakan är ca 25 cm i diameter. Alternativt picka kakorna tätt med gaffel.

Dagens hjälte: Mr Kruskavel

Värm en plåt i ugnen, ta ut plåten och lägg på kakan. Jag fick plats med två kakor på mina plåtar. Grädda genast i nedre delen av ugnen, ca 5 minuter.

Kakorna bör ätas nygräddade, så färska som möjligt. Underbart goda med bara lite smör på. Lyckas man inte stoppa i sig 6 stycken hällakakor på en sittning är det väl tur att man kan frysa bröden!






Jag provar en ny gröt. Del 4

Quinoagröt. Jättegott. Busenkelt. Kokade 1 dl vit quinoa med ca 3 dl havredryck (det går säkert lika bra med mjölk, men nu hade jag ingen mjölk hemma...) och en nypa salt. Tar ca 20 minuter. Rör om ofta och passa så att det inte fastnar i botten på kastrullen. Smaksätt med russin och kanel. Man får spä med mer havredryck/mjölk om den kokar in innan quinoan blir "grötig" i konsistensen. Ja just ja, glöm inte att skölja, allra helst skålla, quinoan ordentligt med hett/kokande vatten innan du kokar den för att få bort det mesta av smaken från saponinerna som ligger som en såpaaktig hinna utanpå fröna. Inget giftigt men smakar kanske inte så piggt.


Quinoagröt med russin, kanel och lite äppelmos




Quinoa är en ört som växer i Anderna och har odlats av inkafolket i tusentals år.
Quinoan är överhuvudtaget ett bra val som variation till ris eller pasta, särskilt för veganer, då quinoa är väldigt näringsrikt och innehåller mycket av protein, B-vitaminerna, C- vitamin, E- vitamin, samt mineralerna kalcium, fosfor och järn. Proteinet i quinoa är dessutom (till skillnad från sädesslagens protein) av hög kvalitet. WHO har uttalat sig att kvaliteten är likvärdig det skummjölk har. Quinoa är naturligt glutenfritt. Dessutom är det ju gott och lättsmält!


Här kan du läsa lite mer om quinoans hälsofördelar: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/835

söndag 15 maj 2011

Delikat tofu- & kronärtskocksdipp

Tofu- & kronärtskocksdipp

Har experimenterat lite med en god tofudipp som man ha till lite vad som helst. Tofu är som bekant en riktigt värdefull proteinkälla och dessutom kalcium och järnrik, vilket gör den här dippen till t. ex. ett första klassens smörgåspålägg i min bok. Hållbar i kylen ca 1 vecka. Den blir faktiskt bara godare och godare när smakerna står och gottar ihop sig.

Tofu- & kronärtskocksdipp
Ca 4dl
1 förpackning naturell tofu, avrunnen 
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunnen  obs! se till att hjärtana inte är trådiga eller "vediga" i de yttersta bladen, innan du slänger ner dem i matberedaren/mixern
saft från 1/2 citron
örter dill, persilja, gräslök eller vad man vill
ev. ett par strimlade soltorkade tomater
ev. 1-2 msk turkisk yoghurt eller liknande produkt om man vill att dippen ska vara lite lösare, eller späd med vatten
salt och peppar

Gör så här: Mixa tofu, kronärtskockshjärtan, örter, citronsaft, ev. tomatstrimlor i matberedare/mixer till en slät dipp. Rör ner turkisk yoghurt om du vill att röran ska vara lösare. Eller späd med vatten om du hellre vill det. Justera smakerna efter behov med salt och peppar, mer örter, mer citronsaft osv. Ställ kallt en stund så att smakerna får mogna. Serveringsförslag: använd som dipp/ tapas, som pålägg till finn crisp eller favoritknäckebrödet, eller som fyllning i en matig lunchsmörgås. Enjoy!



lördag 14 maj 2011

Cool eller uncool avokadosoppa

Avokadosoppa med en klick röd tångkaviar


På vår torsdagsträff i studiecirkeln om Grön matlagning lagade vi soppor och sallader så det stod härliga till! Till exempel lagades den här goda ljusgröna soppan på avokado som man kan servera både kall och varm. Den passar utmärkt som förrätt tillsammans med någon trevlig topping, kanske en sked tångkaviar eller vanlig stenbitsrom och tunna skivor avokado. Man kan också ha dill, en citronskiva, räkor... ja, allt vad man i hjärtat och på tungan känner passa till avokado egentligen...

Kyld eller varm avokadosoppa
4-6 portioner som förrätt
2 välmogna avokadofrukter (+ 1/2 till dekoration om man vill)
saften av 1/2 citron
2 dl oatly iMat eller annan matlagningsgrädde, alternativt turkisk yoghurt. (Yoghurtens syra passar bra i den här soppan, men då blir den bäst när den serveras kall)
3 dl buljong (vatten + tärning eller fond) varm eller kall
1 krm svartpeppar
ev 1 krm curry (men den sätter verkligen prägel på soppan så se då till att matcha tillbehören)

Gör såhär: Dela avokadofrukterna mitt itu och kärna ur dem. Gröp ur köttet. Blanda avokadoköttet med resten av ingredienserna i en matberedare eller mixer. Finfördela alltsammans till en slät och len soppa. Smaka av med ev extra kryddor. Antingen serverar du soppan uppvärmd eller så ställ in i kylen så att den blir riktigt kall.

Toppa soppan vid servering med exempelvis avokadostrimlor och tångkaviar. Bjud gärna dina gäster på en trevlig skiva frasigt bröd till.





It's bangers and mash-time, baby!

Vegetarian (also vegan) oregano & basil sausages


Vegetarian sausages, muskotkryddat potatismos, syrad vitkål, sallad


Jopp. Idag blev det korv med mos till middag. Eller som engelsmännen äter det: bangers and mash. Alla som känner mig det microminsta vet att jag är helt galen i att köpa nya (eller för mig nya, tidigare oprövade) matvaror! Idag handlade jag på ett Coop som jag inte brukar besöka så ofta och fick ögonen på de här veggokorvarna från Vegideli. Riktigt små, korta, tjocka sausages englishstyle! Kryddade med oregano och basilika.
"Åh, måstemåstemåste smakas..." var sedan min enda tanke nästan hela vägen till kassan.

Korvarna är baserade på veteprotein och sojaprotein och innehåller inte härdad vegetabilisk olja vilket är ett jätteplus, då så många så kallade köttersättningsprodukter innehåller mängder med dålig härdad olja! Smakade jättegott, väldigt mycket av oregano och basilika men också av mejram, som annars traditionellt smaksätter många köttkorvar. Konsistensen var också väldigt korvlik. Per 100g är proteinmängden 20.6g, kolhydrater 9.1g, fett 14g. Det är 8 st i paketet och det är lagom med 2(3) korvar till en vuxenportion. Jag åt mina med potatismos kryddat med muskotnöt, syrad vitkål och senap och ketchup och kände mig på det hela taget ganska lycklig...

söndag 8 maj 2011

Rabarberdessert


En rabarberkompott över en blandning av turkisk yoghurt och Kesella
Svänger ihop en rabarberkompott till dessert. För att jag gillar rabarber.
Och om man låter en grupp personer gå omkring på en teaterscen och alla icke-unisont mumlar med olycksbådande stämma: "rabarber, rabarber, rabarber..." så låter det  jättekusligt. Lärde jag mig på en dramalektion när jag var ung och gick på folkhögskola.

Rabarberkompott
4 späda stjälkar rabarber (ca 200g), lätt skalade
2 msk vatten
3/4-1 dl råsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
ev. en skvätt pressad citronsaft

Gör så här: Skär de skalade rabarberstjälkarna i små bitar (omkring 1 cm) och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och råsocker. Låt koka upp och koka kraftigt under omrörning (gärna med visp) ca 5 min tills rabarbern "smält" och det mesta av vätskan kokat in. Tillsätt vaniljsockret och ev lite citronsaft. Låt svalna.

Serveringsförslag: Rör ihop 50/50 av turkisk yoghurt och Kesella 1% till en blank och slät kräm. Häll upp i fina eller mindre fina glas och toppa med rabarberkompotten samt lite citronzest.

fredag 6 maj 2011

Den fantastiska morotstzatzikin

Medurs: morotstzatziki, foccaccia med citron, fänkålsfrön och rödlök, en fylld chilifrukt och sojacocktailkorvar
Igår startade Annas (http://blogg.vk.se/matglad)  och min studiecirkel i Grön Matlagning, där vi i cirkeln lagar vegetarisk och klimatsmart mat. Vi ska träffas totalt fyra torsdagar i maj. Det var verkligen jättroligt och spännande att träffa de matintresserade och som det visade sig, kunniga och trevliga deltagarna! Jag och Anna blev jätteimponerade.

Det kändes som om timmarna bara flög iväg, men vi hann ändå med riktigt mycket!
Under denna vår första träff lagade vi olika dippar och röror (t. ex. hummus, salsa romanesco, ärtpesto och rödbetsröra) och det bakades foccaccia i olika varianter och vitlöksbröd som vi sedan åt tillsammans med alla rörorna. Alla rätter blev så goda och lyckade och det såg så färgglatt och vackert ut på tallriken! Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att fotografera maten också...

En annan av rörorna som vi gjorde var den här morotstzatzikin. Bye, bye coleslaw, tänkte jag när jag fick smaka den här! Superfräsch med morot, äpple och citron och den kommer jag att servera till många, många saker framöver, inte minst till grillat. Tror att den kan passa till nästan allt: som tapas, till bröd, grillade grönsaker, korvar och vegokorvar eller burgare, fisk, kyckling, kött...

Själv blev jag så inspirerad av allt gott våra deltagare lagade så jag gjorde lite av en repris av gårdagen till ikväll. Bakar lite foccaccia med fänkål och rödlök och serverar den fantastiska morotstzatzikin och lite annat småplock till, som små läckra cocktailkorvar (sojakorvar) och ricottaostfyllda röda chilifrukter som jag hittat på delikatesshyllan i affären.

Morotstzatziki
Mängden kan förstås enkelt både halveras eller dubblas efter behov:

2,5 dl turkisk yoghurt
1 riven stor morot
1/2 skalat rivet äpple eller 1 litet
1 pressad vitlöksklyfta
skal från 1/2 ekologisk, obesprutad citron
salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar och ställ svalt en stund. Och sätt dig på en stol framför kylskåpet och sucka och längta tills det blir dags att äta ;)

torsdag 5 maj 2011

Vår bästa (sparris) tid är nu...

Grön skön sparris i en omelett tillsammans med fetaost och rostad röd paprika

"Det är det enkla som är det goda!" Brukar jag ganska ofta höra mig själv säga, lite sådär förnumstigt. Men vad sjutton, det stämmer ju! Av någon anledning blev den här lätta middagen för ett par kvällar sedan en av de godaste på länge: den allra enklaste omelett fylld med en knippe blancherad sparris och några smulor fetaost. Några strimlor av rostad röd paprika fick också landa på tallriken.

Passa på att njut av sparris för det är en kalasfin vårprimör med säsong från slutet av april till omkring midsommar. Sparris består till 93% av vatten och har därför bara 20 kalorier (85 joule) per 100 gram. Dessutom är sparris mycket hälsosam eftersom den är fiberrik och innehåller både kalium, fosfor, kalcium och vitaminerna A, B1, B2, B6, folsyra, C och vitamin E.

Tillhör du den delen av befolkningen som får "aromatisk" urin av sparris? Då kan du ju kanske bli nöjd med att få veta att du delar detta med kungligheterna, som förr i tiden åt sparris just för att få sin urin väldoftande... Sparris är för övrigt lätt urindrivande, pga sitt innehåll av asparaginsyra. Just asparaginsyran är också vad som ger sparrisen dess typiska smak, men den smaken frisätts inte om sparrisen äts rå.

Förvara färsk sparris riktigt kallt (gärna +2-4 grader) och mörkt.

Vit sparris växer under jord och bildar därför inte klorofyll och blir därför inte grön. Vilken sparris tycker du är godast, vit eller grön? Har du inte provsmakat båda sorterna tycker jag att du ska passa på att göra det!

onsdag 4 maj 2011

Roy-boss!!

En tekopp full med solsken?
Gillar ni rooibos-te? Jag gjorde inte det förut, men nu börjar jag bli mer och mer förtjust i det! I min favoritmugg på bilden ovan, ser ni rooibos i en teblandning som heter "Lingonlängtan" med torkade bär i. Teet smakar lite syrligt friskt och fruktigt. Rooibos betyder just "röd buske" men är inte alls släkt med den vanliga tebusken och innehåller inte heller koffein så det är ett utmärkt dryckesval för en stissig spaz som jag, haha!

Rooibos är rikt på antioxidanter och mineraler, precis som grönt te. Jag tycker att det smakar gott kallt också som ett osötat alternativ till måltidsdryck. Barn brukar gilla det här teet även om de inte gillar vanligt te eller grönt te. Rooibos växer faktiskt bara i Sydafrika och uttalas roy-boss (och av någon anledning tycker jag att det är nästan lika kul att säga, som att skriva vad teet heter).

tisdag 3 maj 2011

Filodegsinbakade bananer


Bananer i pyjamas

Med risk att framstå som en filodegsfanatiker vill jag bara tipsa om att man kan rulla in bananhalvor i tredubbla lager av filodeg, pensla med lite, lite olja eller smält smör mellan varje lager, lägg i en ugnsform eller på plåt, strö en nypa socker över varje rulle och skjutsa in i ugnen i 200 grader. Paketen mörknar fort, kanske inom fem minuter, så passa så att de inte bränner och täck över med aluminiumfolie när de ser lagom fina och aptitliga ut, så att du kan grädda totalt ca 15-20 minuter, för man vill ju att bananerna inuti ska hinna bli riktigt genomvarma och mjuka!

Sen har du en slags fettsnålare variant på friterade bananer som alla kinakrogar brukar ha, fast lyckliga du, dessa är ju faktiskt ännu godare!
Servera gärna med en klick turkisk yoghurt eller kvarg.

söndag 1 maj 2011

Tofu Stroganoff och andra Stroganoffs


Tofu Stroganoff, matkorn, sallad med avokado
Vet icke om det är en sann historia att klassikern Biff Stroganoff fått sitt namn efter en tandlös ryss som bara kunde äta strimlat kött, (en mycket tragisk historia eller bara gäsp, snark...)? men han skulle ur tuggvänlighetssynpunkt lika gott kunnat testa med tofu tycker jag. Jag hör till dem som älskar tofu och brukar faktiskt "skämta" om att flytta ut på landet och starta en tofufabrik. Tofu görs på sojabönor, på ett sätt som är ganska likt osttillverkning. Man kallar ju också ibland tofu för just sojabönsost. Det är faktiskt inte så svårt men lite tidsödande kanske.

100g tofu naturell innehåller 16,5 g protein, 8,5g fett (sojabönans vegetabiliska fett helt enkelt och därför kolesterolfritt). Jämför det med animaliska livsmedel som t ex 100g skinka eller kycklingkött som båda innehåller ca 20g protein och 3 g fett. Eller med 100g Keso/kvarg som innehåller 12-13g protein och 1-4g fett. Då förstår man att tofu är ju en jättefin vegetabilisk proteinkälla och en guldkälla för den som äter vegankost!

Man tror kanske att tofu bara passar i det asiatiska köket, wokrätter och dylikt, eftersom tofun ursprungligen kommer från Kina och används flitigt i hela Asien. Jag provar gärna något annat och gör det ni också! Här en Tofu Stroganoff:

Tofu Stroganoff
3-4 portioner

1 pkt fast tofu (270g), marinerad eller naturell efter vad man gillar. Jag kör med Kung Markattas oftast.
1 liten gul lök, hackad
ev 200g färska champinjoner, "kvartade" vilket är kockspråk för "skurna i fjärdedelar"
1 msk rapsolja
2-3 msk tomatpuré (delikatesskryddad är god)
1-2 msk fransk senap eller valfri stark senap
salt och svartpeppar
1 dl vatten
1-2 dl lätt crème fraiche eller matyoghurt eller liknande
ev örter om man nu råkar älska dem: t ex dill, persilja, oregano... (timjan och svamp älskar varandra)
Alla mått är ganska ungefärliga, man kan spä med mera vatten/matyoghurt och ta mer eller mindre av senap och tomatpuré efter smak. Och vill du ha vitlök i så visst, varför inte...


Tofu i stekpannan


Gör så här: Strimla tofun i ca 1 cm breda strimlor. Fräs i lite olja i en stekpanna tills tofun fått gyllenbrun fin färg runt om på alla sidor. Tag upp ur pannan och ställ åt sidan. Fräs i lite ny olja lök och ev champinjoner. Om du har champinjoner fräser du tills vätskan från svampen kokat in. Tillsätt sedan tomatpuré, senap, vatten, kryddor och tofun och koka upp. Lätt crème fraichen kan tillsättas redan här men använder du matyoghurt skär den sig om man kokar den. Justera smakerna och låt småputtra i ca 10 minuter. (Blanda ner matyoghurt och värm upp till kokpunkten). Och glöm inte örterna! Servera med ris, bulghur, kokt potatis, matkorn eller en bit bröd.

Annat man kan göra god vegetarisk Stroganoff på efter i princip samma recept: Enbart svamp och gärna flera sorter eller strimlad sojakorv (och det blir en jätteläcker korv stroganoff believe me).

Vill bara påpeka att jag inte alls dissar det asiatiska köket. Det finns faktiskt en kinesisk tofurätt som är lite som en helig graal för mig. "Ma po dou fu" aka "den koppärriga gummans bönost"- en spännande rätt från Sichuan som kombinerar färs med tofu, men då måste jag alltså lyckas hitta den där j*kla sichuanpepparn först...